Studieteknikk

Etter at jeg bestemte meg for å bli veterinær og begynte å ta opp fag for å forbedre vitnemålet mitt, har jeg tatt lesingen og eksamenspuggingen mer seriøst enn hva jeg gjorde på grunnskolen. Det er ikke barebare! Spesielt om man satser høyt karaktermessig. Gjennom det siste året erfarte jeg mye i forhold til hvordan man burde legge opp lesingen og puggingen rundt semesteret, og hvordan eksamenspresset er når det virkelig gjelder. Det nytter ikke å "ta det rolig" de første månedene for å så satse fullt på å ta notater og pugge alt de siste ukene før eksamen. Samtidig er det ikke så lett å ha 100 % fokus og holde motivasjonen oppe gjennom hele semesteret. Derfor har jeg skrevet ned noen tips for å gjøre alt mye lettere.
 

Ha oversikt
Jeg har en egen mappe for hvert fag, med skilleblad som separerer hvert kapittel. Her samler jeg alt av notater og papirer underveis. I stedet for å skrive notater og holde dem i notatboka, river jeg ut sidene og legger dem i mappen. I tillegg bruker jeg postitlapper for å markere ekstra viktige notater, emner jeg må lese mer om, osv. Alt blir så mye lettere når man virkelig føler at man har kontroll.


 

Faste mål og lister
Før semesteret starter, er det greit å gå gjennom hvilke kapitler man skal gjennom og lage lister for hva man skal ha gjort før eksamenstiden starter. Jeg vil ha alt av notater, begrepslister, oppgaver og oppsummeringer gjort ferdig før eksamenstiden starter, slik at jeg kun trenger å repetere og pugge, og slipper å stresse med å gjøre ferdig notater/lese ferdig pensumet. 

Jeg lager en oversikt over hvilke kapitler jeg skal bli ferdig med for hver måned, og lager mer konkrete mål for hver uke og dag - i forhold til antall sider som skal leses, oppgaver som skal gjøres, notater som skal tas, osv.

I årsplanen min skriver jeg ned de konkrete målene, og holder en oversikt over alle viktige frister og datoer for prøver, tentamener og eksamener.


 

Forbereding før forelseninger
For min del var det veldig viktig å være forberedt til undervisningen da jeg tok opp fag på Bjørknes, fordi hver undervisningstime kostet et par hundre kroner, i tillegg til at undervisningen gikk over et halvt år og ikke et helt skoleår som det er på vgs.

Leser man ikke før forelesningen, får man kun med seg det viktigste som du uansett ville gjort av å lese hjemme - utbyttet blir ikke det samme. Forbereder man seg blir forelesningen som en repetisjon, og man forstår mer og får med seg så mye mer enn ellers.
 

Notater på papir eller data?
Dette avhenger veldig om faget involverer mye tegninger eller bare ord, om man får notatene fra en eller flere kilder (bøker, powerpointer, notater fra forelesninger, internett, osv), og sist men ikke minst om man lærer best av å notere for hånd eller på data. Ofte når man noterer på data går fingrene over tastaturet uten at man tenker over hva man egentlig skriver ned, i tillegg til at facebook og andre faner kan virke distraherende. Men dette kan jo selvfølgelig være tilfelle når man skriver for hånd også. 

Selv har jeg erfart at å notere på datamaskin gir meg mer tid til å pugge senere, og det er ingenting som irriterer meg mer enn når man har skrevet for hånd og senere vil fylle på noe mer/endre på noe. Sånt sett er jeg en perfeksjonist, og om notatene ikke ser pene ut/er lagt opp feil, så må jeg gjøre alt på nytt. Dessuten kan man likegreit bruke tegneprogrammer som paint, gi plass i dokumentet til å tegne for hånd, ta bilde av tegningene, osv., dersom faget inneholder mye bilder.Studere hjemme, på biblioteket, cafêen, skolen...?
Jeg satt opp en ordentlig plass hjemme med stort skrivebord, ordentlig lys og en god stol slik at jeg alltid hadde ett sted å studere. Her hang jeg også opp kalender med de viktigste fristene og forskjellige lapper med ting som jeg måtte pugge/huske. Det er spesielt viktig i eksamenstiden at man har et komfortabelt sted å lese, når lesingen går utover kvelden etter stengetid og på søndager/helligdager.

Men når man er mye hjemme kan man lett bli distrahert av andre ting/mennesker. Kjæresten som vil kose, TVen som roper, senga som ser så deilig ut... Når man er på biblioteket/lesesalen vil man på en måte bli ferdig og komme seg hjem, så dersom man har faste mål for hva man skal ha gjennomført for dagen kan dette gå mye raskere og lettere om man sitter på et stille rom fylt med andre flinke studenter.


 

Pugging
For min del fungerer det ikke å bare lese notatene - det blir for kjedelig og jeg kunne lett lest en hel side uten å få med meg det jeg faktisk leste. Derfor har jeg alltid vært fan av snukort, og å svare på "egne spørsmål". Å lage snukort for hånd tok meg alt for lang tid, så jeg fant en genial app på mobilen kalt Brainscape. Denne er veldig oversiktlig og smart. Man har ett "bibliotek" med alle fagene, der man kan legge inn forskjellige emner med så mange snukort man vil. Når man begynner får man kun opp den ene siden/spørsmålet man har skrevet. Man besvarer det for seg selv før man trykker på en knapp for å se svaret. Da skal man også rangere hvor godt man kunne det, og dersom man gjør det dårlig så kommer dette snukortet oftere opp enn de andre helt til man lærer det.Motivasjon
For å holde motivasjonen oppe er det viktig å variere på hvordan man studerer. Har man et stort pensum å gå gjennom, kan man fort bli overveldet og lei av å kun lese og ta notater. Derfor kan det være greit å gå over til tankekart og lette tegninger med mye fargebruk når man begynner å bli lei.

Å studere med andre gav meg også mye motivasjon og var veldig nyttig spesielt opp mot muntlige eksamener. Vi stilte hverandre spørsmål, snakket om pensumet generelt og delte notater. Her må man jo selvfølgelig vurdere om man faktisk får gjort noe med den andre, eller om det blir mer tull og prat om andre ting.

Det er også viktig å minne seg selv på hvorfor man studerer, og se for seg hvor man er etter at alt arbeidet er gjennomført. Hvert kapittel og hver eksamen er små men viktige skritt mot målet, og gjennomfører du ikke nå så går det ingen vei.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Om meg

...

Jeg heter Vanessa Johansen, er 21 år gammel og kommer fra Akershus.

Høsten 2015 flyttet jeg til Budapest, og her skal jeg bo i 5,5 år for å studere veterinærmedisin!

Heaven can wait, we're only watching the stars

Følg meg på...


Instagram

Kategorier

Arkiv

Icon
hits