Litt av hvert

Arbeiderne bak klærne vi kjøper

I det siste har jeg tenkt veldig mye på hvor klærne jeg kjøper er lagd, hvem som har lagd klærne og hvordan forholdene til disse klesfabrikkene egentlig er. De fleste klær bli jo produsert i andre land, og da spesielt fattige land som Kambodsja, Fillipinene, Burma, Bangladesh osv. Men hva får disse arbeiderne for å jobbe i disse klesfabrikkene? De får muligheten til å tjene penger ja, men får de penger verdt arbeidet? Hvor mange timer må de jobbe om dagen, hvilke forhold må de jobbe i og hvor mye får de om i timen?

Tenk deg at den jakken som du kjøper fra Zara, må den personen som lagde jakken jobbe et helt år for å kunne kjøpe. At genseren du kjøper fra Vero Moda er lagd av en utslitt og sulten arbeider som har jobbet 12 timer om dagen hver dag i uken, og deretter kommer hjem med kun noen dollar for arbeidet. At buksa du kjøper fra Gina Tricot er lagd av et barn under livsfarlige arbeidsforhold. Er det rettferdig? Det er ingen som hadde gått med på å jobbe i disse fabrikkene med mindre de ble tvunget til det - fordi de så sårt trenger de pengene de kan få eller ikke får jobb noen andre steder.Disse klesmerkene og klesbutikkene kunne hatt fabrikkene sine i disse landene for å gi mennesker muligheten til å tjene penger på en god måte. De kunne tilbydd en trygg og god arbeidsplass, med en grei timelønn. I stedet skal de bruke så absolutt lite som mulig på å produsere klærne, ved å gi arbeiderne så lite som mulig av lønn og pauser, og tilby de billigste og dårligste arbeidsforhold, slik at de selv sitter igjen med så mye som mulig. Hvorfor skal det være sånn at de rikeste skal få mest og enda mer, mens de fattigste alltid får minst og enda mindre?

Vi har så utrolig mye klær å velge mellom når vi går på senteret for å shoppe, så hvorfor skal vi velge å kjøpe klær fra de som misbruker fattige menneskers desperate trang til en hvilken som helst jobb? Ved å botkotte disse klesmerkene og klesbutikkene kan vi bestemme skjebnen til disse arbeiderne. Ved å nekte å kjøpe klær fra disse produsentene før de velger å komme ut med akkurat hvor klærne er produsert, kan vi forbedre forholdene til klesfabrikkene og øke dagslønna til arbeiderne. 

Selv om det kanskje ikke hjelper at kun èn person boitkotter klesbutikkene (igjen en veldig teit og dum tankegang), så merker jeg det i hvertfall på samvittigheten. Slik produksjon støtter jeg ikke, og jeg er så takknemlig for at jeg ikke ble født i en av de landene hvor skjebnen allerede er bestemt for deg. At vi skal være med på å støtte denne skjebnen, så heldige som vi er, er ufattelig. 

Derfor kjøper jeg ikke lenger klær fra blant annet Gina Tricot, Vero Moda, Only, Zara, Jack&Jones og Vila. 

For å lese mer om dette, og se hvem som har kommet ut med lister over fabrikkene de bruker: http://www.vrengkleskjedene.framtiden.no/

Skriv under på: cleanclothes.org og vrengkleskjedene.framtiden.no

Økologisk mat

Fra nå av skal jeg gjøre mitt beste i å kjøpe økologisk mat når jeg handler til middag osv. Jeg vet at dette blir litt vanskelig når jeg ikke lager maten selv, f.eks. mens jeg er i militæret - men skriver det ned fordeom så jeg husker det!

Grunnene til å kjøpe økologisk mat:
1# Dyrene er garantert bedre velferd, bla. ved at de har større mulighet for bevegelse, også utenom beitesesong, og at de ikke presses til å vokse for fort. Det stilles mange krav til dyrene, f.eks. at de ikke skal holdes i bur, at de skal fores med økologisk fôr som er tilpasset dyreslaget og at ungene skal få melk fra moren.
Etter å ha lest gjennom kravene har jeg skjønt hvor stor forskjell det er mellom økologisk produksjon og konvensjonell(vanlig) produksjon, spesielt arealkravene og diverse krav jeg virkelig trodde var grunnleggende. Konvensjonell  produksjon har f.eks. ingen krav til at sau, lam, svin og fjørfe skal få bevege seg utendørs. Det vil si at disse dyrene kan ha levd hele livet sitt uten å ha sett hvordan det ser ut utendørs. I tillegg kan kyllinger slaktes allerede etter 28 dager(!!) på grunn av den hurtige veksten som skyldes fôret de blir tilført.

Jeg er klar over at velferden for produksjonsdyr er bedre i Norge enn i de fleste andre land, men dyrene kan ha det bedre! Dessuten overvåker og skjekker Debio produksjonen i andre land, slik at også internasjonal mat som finnes i butikken kan merkes med økomerket.

2# Økologisk mat er tilsatt minimalt med tilsetningsstoffer og det er ikke brukt noe kjemiske sprøytemidler. Genmodifiserte produkter er heller ikke lov.

 

HIMYM

himym Pictures, Images and Photos

Lily&Marshal Hi5 Pictures, Images and Photos

himym Pictures, Images and Photos

himym Pictures, Images and Photos

 himym Pictures, Images and Photos

elsk elsk elsk <3

Om meg

...

Jeg heter Vanessa Johansen, er 21 år gammel og kommer fra Akershus.

Høsten 2015 flyttet jeg til Budapest, og her skal jeg bo i 5,5 år for å studere veterinærmedisin!

Heaven can wait, we're only watching the stars

Følg meg på...


Instagram

Kategorier

Arkiv

Icon
hits